Mit tudnak a japánok Magyarországról?

2008.11.16. 21:31 WToma

A kérdés annak kapcsán merült fel bennem, hogy szokásos szombat esti otakuskodásom közben a Code Geass R2-ben ezen a képen akadt meg a szemem (valahol a 3-4. rész környékén lehet, amikor Lelouch Shirley-vel vásárolni megy):

 

A "Fungarovin" és a "Fungary" mellett most menjünk el, elég sok anime szereplőnek a szobájában van Somy TV, vagy hord Seika karórát, az utalás egyértelmű.

Előkerestem még pár képet, amin Magyarországra való utalás található (ezekre nem fejből emlékeztem, hanem amikor először láttam őket, bölcsen nyomtam egy printscreent).

Az első a Death Note-ból: ez nem látszik valami jól, balról a második névtelen rendőrfőnök (nem tudom kiolvasni, de még ez volt a legjobb kép, amit sikerült csinálnom) névtábláján látható a magyar zászló, persze az lehet akár másik hasonló trikolór is, elég nehéz kivenni.

 

 

A második a DearS-ből: Neneko ruháján félreismerhetetlen a piros-fehér-zöld. (Amúgy csak engem emkékeztet ez valami katonai öltözetre? Vagy csak az olajzöld alapszíne teszi? Ha meg igen, akkor mitől lett Neneko ilyen military-mániás? Rengeteg kérdés, amire választ sohase fogunk kapni.)

És... ennyi. 3 év animézés alatt ezeket sikerült összeszednem. Ezen kívül nem is emlékszem olyanra, hogy egy animében magyarország szóba került volna, vagy utalás történt volna rá. Persze nyilván lehet ezen kívül, ezért arra szeretném kérni a (nemlétező) kedves olvasókat, hogy aki tud még valamit, az küldjön, kommenteljen.

Ez végül is érthető: Magyarország kicsi, jelentéktelen, és ehhez képest baromi messze van tőlük. De azért felmerül a kérdés, hogy mit is tudnak, gondolnak Japánban Magyarországról. Vagy pontosabban: milyen sztereotípiák élnek az emberekben, tudják-e egyáltalán, hogy Magyarország létezik, vagy azt gondolják, hogy Európa az egy ország, és ha mégis létezik, akkor most Bukarest-e a fővárosa?

Nézzük inkább a fordított kérdést, mit tudunk, vagy vélünk tudni mi Japánról?

Alacsony, titokzatosan vigyorgó emberek. Túristák fényképezőgéppel. Szusi. Elektronika, robotok. Miniatürizálás. (Japán gyerekek játszanak: -Na mi van a markomban? -TV! -Jó, de mennyi?) Idióta vetélkedők. Karate. Kamikáze pilóták. Gésák.

Az átlag magyarnak kb. ennyi képe van Japánról. Ezek után szerintem nem lehet csodálkozni azon, ha fordítva még ennyi se. Ennyi se? Nem tudom. Azokban, akik túristaként voltak itt, talán megmaradt a klasszikus betyár-puszta-halászbástya hármas. (Aki választ várt a címben felvetett kérdésre, az most enyhén szólva csalódott. Ez van, srácok :))

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország japán anime

A bejegyzés trackback címe:

https://lazalom.blog.hu/api/trackback/id/tr17772637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása