3x nem tudom!

2008.03.01. 17:30 WToma

Eredetileg nem akartam ilyen témákról írni, mert nem igazán szimpatizálok egyik oldallal sem, de ha szimpatizálnék, közlési kényszeremet akkor is elnyomná a velemszületett békés természetem, hiszen ha valaki manapság nyilvánosan elkezdi hangoztatni politikai nézeteit, az kb. ugyanolyan társadalmi elfogadottságú cselekedet, mintha a metróra alsónadrágban (vagy anélkül) szállna fel.

De lesz most ugye ez a népszavazás (amire nem fogok elmenni, de nem csak a politikai elvtelenségem miatt, hanem mert lusta vagyok és nem jön ki a lépés...), amivel kapcsolatban már boldog-boldogtalan fontosnak tartja, hogy elmondja a véleményét. Ezeket a véleményeket meg óhatatlanul meghallja az ember. És ha már hallja, gondolkozni kezd rajta.

Nem megyek bele abba, hogy szerintem melyik változat lenne az előnyösebb, egyszerűen azért, mert nem tudom. Érvek vannak pro és kontra, de biztos csak az, hogy nagyon-nagyon kevés ember látja át, hogy mi is lesz az egyik vagy másik változat megvalósulásának hatása. A többieknek marad az, hogy elhiggyék, amit mondanak nekik. Csakhogy kinek higgyünk?

A két oldal érvrendszere eléggé hasonló. Azért higgyél nekünk, mert a másik oldal önző, csaló, hazug, tolvaj, áruló, akik pedig velük szimpatizálnak és/vagy az általuk képviselt választ választják, azok szintén, vagy ha mégsem, legalábbis hülyék.
Jönnek az újabb és újabb publicisztikák, blogbejegyzések, fórum-hozzászólások, amelyekben az általam kedvelt szerzők kölcsönösen agyhalottnak nyilvánítják egymást. Jönnek a plakátok, a szórólapok, a fényes papírra nyomtatott kampánykiadványok, a rádióhirdetések, bannerek (a TV-hirdetéseket azért nem soroltam fel, mert nem nézek TV-t...) amelyek ahelyett, hogy meggyőznének akármiről is, csak még jobban összezavarnak. (És közben eszembe jut, hogy ha ebből a pénzből inkább az egészségügyet vagy az oktatát támogatnák, akkor nem itt tartanánk, de ez egyrészt demagógia, másrészt végkövetkeztetésként valószínűleg oda vezetne, hogy menjünk vissza a fára...)

Tulajdonképpen már nagyjából megszoktam az egészet. Az az egyetlen dolog zavar benne, hogy láthatóan mindkét oldal komolyan gondolja, amit mond. Ha feltesszük, hogy ezek között az emberek között vannak értelmesek mindkét oldalon, akiknek igaza van, akkor arra a következtetésre kell jutnunk, hogy a magyar politikusok nagy részének tényleg az a célja, hogy saját érdekeit szem előtt tartva, vagy egy összeesküvés részeként szisztematikusan tönkretegye az országot.

Én ezt nem vagyok hajlandó elhinni. Tudom, hogy vannak olyanok, akik szeretnének egy nagyobb darabot a húsosfazékból, tudom, hogy vannak akiket csak a kényelmes pozíció vagy csak szimplán a hatalomvágy vonz, de kell hogy legyenek olyanok is, akiknek valóban számít, hogy mi lesz itt 10-15-20 év múlva az emberekkel. És ezek nem az egyik oldalra tömörülnek, nem oszlik a politika jókra és rosszakra. Ha pedig mégis -- azaz nincs egy ember se, vagy azok csak itt vagy ott találhatóak meg -- nos, akkor meg már olyan mindegy...

Szólj hozzá!

Címkék: politika népszavazás

A bejegyzés trackback címe:

https://lazalom.blog.hu/api/trackback/id/tr72360924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása