A törvény keze

2009.02.06. 10:13 WToma

Tegnap szívhezszóló levelet kaptam a YouTube-tól, hogy aszongya:

Your video, "Bleach Run & Fight" (https://www.youtube.com/watch?v=sHiZDfNwmgk), may have content that is owned or licensed by WMG.

No action is required on your part; however, if you are interested in learning how this affects your video, please visit the Content ID Matches section of your account (https://www.youtube.com/my_videos_copyright) for more information.

A "how this affects your video" kissé eufemisztikus annak függvényében, hogy a videót blokkolták, úgy, ahogy van, a "no action is required" helyett pedig talán helyesebb lett volna azt írni, hogy "no action is possible".

Mivel most már nem tudom megmutatni a videót, leírom, hogy mi volt benne. A Bleach című anime pár jelenete a Teddybears Stockholm (ft. Mad Cobra) - Cobrastyle című számára vágva. Hát igen, ezt nyilván nem hagyhatja senki, hogy így sárba tiporják a szerzői jogait, mint én a WMG-ét.

Mielőtt teljesen kétségbe estem volna, észrevettem, hogy a jóságos YouTube azért kínál megoldási lehetőséget:

1) A kiváló programjukkal cseréljem ki az audio track-et, egy, a YouTube által licenszelt számra. Great. Nyilván, miután az AMV műfaj a kép és a zene valamiféle összhangjáról szól.

2) Fellebbezhetek a döntés ellen. A következő indokokat fogadják el:
- tévesen azonosították a számot
- megvettem (mármint nem a számot, a CD-t, esetleg az előadó teljes életművét, hanem a jogot)
- fair use / fair dealing, aminek esetében már a YouTube is széttárja a karját, és némi szarkasztikus vigyorral az arcán azt mondja, hogy inkább keressek magamnak jogi segítséget. (Azt elfelejti hozzátenni, hogy ehhez a processzushoz négy dolgot érdemes beszerezni, és ezek: pénz, pénz, még több pénz és végül vazelin.)

Azonban mielőtt az ember egy "hátha" sóhajjal rábökne a "take me to the dispute form" linkre, figyelmeztetnek, hogy az érvénytelen indokkal benyújtott fellebbezés megtorlást von maga után.

Aha.

Összefoglalva, azt hiszem egyelőre örülhetek, hogy még életben vagyok.

A harmadik lehetőséget persze elfejetették megemlíteni: töltsd fel máshova, ahova még nem ér el a WMG túl hosszúra nyúlt keze.

Nem baj, remélem egy nem túl távoli Galaxis Útikalauzban a "zeneipar" címszó alatt a következőt fogom találni: "Esztelen barmok csürhéje, akiket elsőként állított felhoz a forradalom."
 

Szólj hozzá!

Címkék: zene youtube copyright anime amv wmg

A bejegyzés trackback címe:

https://lazalom.blog.hu/api/trackback/id/tr74925939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása